Pigmentvlekken: de ultieme gids
Veel mensen krijgen er ineens last van: pigmentvlekken. Kleine, bruine vlekjes op verschillende plekken van het lichaam. Waar komen deze pigmentvlekjes vandaan? Hoe kun je ze voorkomen en wat kun je het beste wel of niet doen als je je hier aan stoort. In deze gids leggen we dit allemaal uit.
Inhoudsopgave
- Wat zijn pigmentvlekken?
- Hoe ontstaan pigmentvlekken?
- Wat voor soort pigmentvlekken zijn er?
- Waar op het lichaam kun je pigmentvlekken krijgen?
- Zijn pigmentvlekken gevaarlijk?
- Hoe kun je pigmentvlekken camoufleren?
- Hoe kun je pigmentvlekken voorkomen?
- Hoe moet je pigmentvlekken niet behandelen?
- Hoe moet je pigmentvlekken wel behandelen?
Heb je toch nog vragen aan de hand van dit artikel? Schroom dan niet om contact op te nemen met één van onze gecertificeerde huidspecialisten.
Wat zijn pigmentvlekken?
We beginnen met de basis. Wat zijn deze vlekken eigenlijk? Pigmentvlekken zijn verkleuringen die op jouw huid ontstaan doordat er te veel melanine wordt aangemaakt.
Deze melanine wordt door pigmentcellen in de buitenste laag van de huid aangemaakt. Langzaam maar zeker kunnen ze zich naar de bovenste laag van de opperhuid begeven, waarna het pigment zichtbaar wordt. De overproductie van melanine wordt hyperpigmentatie genoemd. Het kan per huidtype enorm verschillen of en wanneer pigmentvlekken ontstaan.
Hoe ontstaan pigmentvlekken?
Er zijn diverse oorzaken waardoor je last kunt krijgen van pigmentvlekken. Dit kan niet alleen door de zon komen, maar ook door ouderdom, genetische aanleg en ziektes. De meest bekende vorm van pigment zijn sproetjes, deze worden meestal op latere leeftijd zichtbaar of enkel in de zomer. Zomersproetjes noemen we dit. Vaak verdwijnen deze in het najaar weer. Wanneer ze niet vanzelf weg gaan, kun je ze laten verwijderen.
Hieronder lichten we de meest voorkomende oorzaken van pigmentvlekken toe:
Zonlicht
Blootstelling aan de zon is hoofdoorzaak nummer 1 van pigmentvlekken. Dit komt doordat zonlicht de aanmaak van melanine in de huid stimuleert. De (geliefde) bruine tint die je krijgt wanneer je lang in de zon zit, is ook een vorm van pigmentatie. Dit wordt aangemaakt om je te beschermen tegen de UV stralen.
Maar wanneer je te vaak en te lang in de zon zit, raakt de aanmaak van deze melanine van slag en kun je last krijgen van hyperpigmentatie en dus van pigmentvlekken. Om deze redenen zijn pigmentvlekken dan ook vaak te vinden op de huid die onbedekt is voor zon, zoals het gezicht, de hals of de armen.
Hormonen
Jouw hormonen kunnen ook een oorzaak zijn van pigmentvlekken, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap of bij het gebruik van de anticonceptiepil. Op deze momenten ondervind jouw hormoonhuishouding hevige schommelingen en kunnen deze vlekken ontstaan. Onderzoeken wijzen uit dat tijdens de zwangerschap 75% van de vrouwen hier last van krijgt. Tijdens het slikken van de pil zijn dit ongeveer 1 op de 3 vrouwen. Vaak verdwijnen de pigmentvlekken weer na de zwangerschap of wanneer je met de pil stopt.
Aanleg
Je kunt ook simpelweg aanleg hebben om pigmentvlekken te krijgen. In dit geval is het genetisch bepaald, net als dat het ene gezicht sneller verouderd dan een ander gezicht. Als je hier last van hebt betekent dit wel dat je extra op moet letten wanneer je bijvoorbeeld langdurig blootgesteld wordt aan zonlicht (UV-stralen).
Huidbeschadiging
Wanneer je reeds een huidziekte of wond hebt gehad, kan het voorkomen dat dit litteken een donkere pigmentvlek achterlaat. Bij het genezingsproces van jouw huid worden ook stoffen aangemaakt die de pigmentaanmaak stimuleren. Wanneer je veel blootgesteld wordt aan de zon kan het deze littekens nóg donkerder maken. Dit kan dus voorkomen bij een wond die geneest, zoals schaafwonden, brandwonden en vleeswonden. Maar ook na huidziektes zoals psoriasis, acne, eczeem en huidinfecties zoals waterpokken.
Medicijnen en ziekte
Ziekte of het gebruik van medicijnen kunnen de aanmaak van pigment in het lichaam bevorderen. Denk aan medicijnen zoals antibiotica en chemotherapie maar ook medicijnen tegen epilepsie of malaria.
Ziektes (pigmentstoornissen) die voor te veel pigment in de huid zorgen zijn bijvoorbeeld:
- Hemosiderose: bij deze ziekte houdt het lichaam te veel ijzer vast. Pigmentvlekken zijn een vaak voorkomend symptoom van deze ziekte.
- De ziekte van Addison: deze ziekte ontstaat door een ontsteking in de bijnieren. Hierdoor worden er minder hormonen aangemaakt en wordt de hormoonhuishouding verstoord wat resulteert in het ontstaan van pigmentvlekken op de huid.
Wat voor soort pigmentvlekken zijn er?
Er zijn diverse soorten pigmentvlekken. Vaak wordt er gedacht dat dit altijd verband heeft met ouderdom, dit is zeker niet het geval. Op jonge leeftijd kunnen pigmentvlekken ook ontstaan, zelfs al bij de geboorte. De oorzaken en behandeling van deze pigmentvlekken kan enorm verschillen. Laat je dus altijd adviseren door de ervaren huidspecialisten van Cosmetique Totale.
Hieronder sommen we een aantal soorten pigmentvlekken op.
Ouderdomsvlekken
Ouderdomsvlekken zijn pigmentvlekken die in het gezicht of op andere plekken op de lichaam voorkomen. Ze heten ouderdomsvlekken daar ze vaak verschijnen naar mate je ouder wordt. Dat betekent niet dat ze niet al op jongere leeftijd kunnen ontstaan, de vlekken kunnen namelijk erfelijk zijn.
Ouderdomsvlekken worden regelmatig vergeleken met zonnevlekken, dat komt doordat dit (ook) een belangrijke oorzaak is voor deze pigmentvlekken. Hoe vaker je te veel en te lang in de zon zit, hoe groter de kans is dat deze ouderdomsvlekken eerder in je leven verschijnen. Om deze reden zien we de vlekken ook het vaakst voorkomen op plekken die vaak blootgesteld zijn aan de zon zoals het gezicht, de handen, hals, nek en onderbenen.
De meest voorkomende en bekende vorm van ouderdomsvlekken zijn de Lentigo Solaris, dit is een goedaardige huidafwijking die ook wel zonnevlekken of levervlekken worden genoemd. De vlekken komen voornamelijk voor bij mannen en vrouwen met een lichtere huidskleur.
Melasma (zwangerschapsmasker)
Melasma is een pigmentaandoening in het gezicht voorkomt. Dit is anders dan de hiervoor genoemde ouderdomsvlekken en ze zijn vaak zichtbaar op een relatief groot gedeelte van het gezicht.
Het wordt een zwangerschapsmasker genoemd omdat het vaak voorkomt tijdens de zwangerschap. Het komt dan ook vooral voor bij vrouwen in de vruchtbare periode van het leven.
Melasma ontstaat doordat het pigmentsysteem overgevoelig raakt, meestal door een verstoorde hormoonhuishouding. Vandaar ook dat ze zichtbaar worden tijdens de zwangerschap, maar het kan ook voorkomen bij het gebruik van de anticonceptiepil. Maar wees gerust, bij veel vrouwen verdwijnen deze vlekken na de zwangerschap weer.
Ook bij deze vorm van pigmentvlekken kan blootstelling aan de zon een rol spelen en de vlekken verergeren. De vlekken zien er al snel donker en grillig uit, het is ook niet gek dat vrouwen hier écht last van kunnen hebben.
Melasma is perfect te behandelen met onze Picolaser behandeling.
Postinflammatoire hyperpigmentatie
Postinflammatoire hyperpigmentatie is wanneer een herstelde huid verkleurd. Het komt vaak voor bij donkere huidtypes. Doordat een wond bijvoorbeeld verkeerd geneest, kan deze vorm van pigmentatie ontstaan. De pigmentcellen slaan zo gezegd op hol en hierdoor wordt het normale proces van pigmentatie verstoord.
Vaak komt dit voor na kleine wonden, ontstekingen of acné. Het kan erger worden als het ontstekingsproces (te lang) duurt of als je lang in de zon gaat zitten tijdens het genezingsproces.
Deze vorm van pigmentatie ziet er uit als rode, bruine of zwarte vlekken. En kunnen groot of klein zijn, afhankelijk van de wond.
Ook deze vorm van pigmentatie kan zichzelf genezen maar dit is niet gegarandeerd en dit kan een lange tijd duren (+1 jaar).
De pigmentbehandelingen van Cosmetique Totale werken erg goed tegen postinflammatoire hyperpigmentatie. Maak nu een afspraak voor een gratis consult.
Aangeboren pigmentvlekken
Een andere vorm van pigmentatie zijn aangeboren pigmentvlekken. De allerbekendste vorm hiervan is de moedervlek. Maar ook komt de ‘cafe-au-lait’ vlek vaak voor. Dit is een, vaak relatief grote, lichtbruine vlek op het lichaam. Vandaar de naam cafe-au-lait, de vlekken hebben de lichtbruine kleur van koffie met melk.
Deze soort vlekken zijn aangeboren maar let op, de cafe-au-lait vlekken worden vaak pas zichtbaar na een aantal jaar na de geboorte en deze groeien mee zodra het kind ook groeit.
Waar kun je pigmentvlekken krijgen?
Pigmentvlekken kunnen ontstaan op veel plekken van het lichaam, maar regelmatig zien we terug dat deze vooral ontstaan op plekken die vrij toegankelijk zijn voor zonlicht (UV-stralen).
Pigmentvlekken op de handen
Pigmentvlekken op de handen zijn vaak ouderdomsvlekken of levervlekken. Daarnaast worden deze vaak blootgesteld aan UV stralen. Het is dan ook belangrijk om de handen dagelijks goed te beschermen tegen de zon. Is het te laat? Dan kun je kijken naar een effectieve pigmentbehandeling bij Cosmetique Totale.
Pigmentvlekken in het gezicht
Pigmentvlekken in het gezicht kunnen voor veel mensen erg vervelend zijn. Vaak zitten ze op de wangen of de neus, dit kan zeer storend zijn omdat ze zo opvallen. Andere plekken waar deze pigmentvlekken vaak voorkomen zijn op het voorhoofd, de bovenlip, de hals of de nek.
Pigmentvlekken op de buik of rug
Pigmentvlekken op de buik of rug kunnen snel verschijnen. Een leuke zonvakantie kan er al voor zorgen dat je hier last van krijgt. We raden dan ook altijd aan dat je je goed beschermd tegen UV stralen. Is het al te laat? Dan kunnen de pigmentbehandelingen van Cosmetique Totale een goede uitkomst bieden zodat je van jouw pigmentvlekken op je buik of rug af bent.
Pigmentvlekken op de benen
Pigmentvlekken op de benen komen vaak voor. Dit komt regelmatig door de zon, maar ook door verwondingen en littekens. Daarnaast zien we bij ouderen regelmatig dat verstopte aderen de oorzaak zijn voor pigmentvlekken. Omdat de bloedsomloop dan niet goed is, worden pigmentcellen geactiveerd.
Zijn pigmentvlekken gevaarlijk?
Over het algemeen zijn pigmentvlekken niet gevaarlijk. Wel kunnen ze erg storend zijn. Let wel op: raadpleeg bij twijfel altijd de huisarts of een huidtherapeut. Sommige huidaandoeningen kunnen lijken op pigmentvlekken maar zijn iets anders. Sommige aangeboren moedervlekken kunnen wel gevaarlijk zijn en veranderen in een melanoom (huidkanker). Laat het bij twijfel daarom altijd nakijken.
Hoe kun je pigmentvlekken camoufleren?
Uiteraard kun je jouw pigmentvlekken camoufleren, al kost dit vaak veel tijd en moeite om dit keer op keer te doen. Ook kunnen de kosten van cosmetische producten na verloop van tijd oplopen.
Hoe kun je pigmentvlekken voorkomen?
Hoe je jouw pigmentvlekken kan voorkomen is afhankelijk van het type pigmentvlek. Als deze is aangeboren is het natuurlijk niet te voorkomen. Maar veel pigmentvlekken die op latere leeftijd verschijnen komen simpelweg door het niet juist behandelen van wonden of door te lang, onbeschermd, in de zon te zitten.
Hoe moet je pigmentvlekken niet behandelen?
Er zijn een aantal middeltjes voor pigmentvlekken die wij sterk afraden. Vaak zijn dit huis- tuin- & keukenmiddeltjes. Voorbeelden hiervan zijn citroen, ui en appelazijn, olijfolie en azijn en knoflook. Deze methodes zijn nooit wetenschappelijk bewezen en kunnen voor huidirritatie zorgen.
Laat je daarom altijd adviseren door een huidspecialist van Cosmetique Totale als je van jouw pigmentvlekken af wilt.
Hoe kun je pigmentvlekken behandelen?
Maar hoe kun je je dan wel goed laten behandelen tegen uw pigmentvlekken? Daarvoor ben je bij Cosmetique Totale aan het juiste adres. Wij bieden verschillende, bewezen methoden aan die jouw pigmentvlekken kunnen verlichten of zelfs laten verdwijnen. Dit zijn:
- Laserbehandelingen: de Picolaser/IPL lasers van Cosmetique Totale hebben zich lang en breed bewezen binnen de cosmetische industrie. Deze behandeling wordt vaak ook erkend en dus vergoed door zorgverzekeraars. Het aantal behandelingen is afhankelijk van jouw pigmentvlek maar als je een afspraak maakt voor een gratis consult krijg je alle informatie die je nodig hebt voor een op maat gemaakt behandelplan.
- Crème: Cosmetique Totale heeft een uitgebreid aanbod aan goede huidproducten die je thuis kunt gebruiken. Zoals de Dermeutic Yellow Cream. Deze middelen kunnen de pigmentvlekken aanzienlijk verlichten of verhelpen. Bekijk het overzicht van pigmentvlekken crèmes.
- Peeling: Om jouw pigmentvlekken te verwijderen is een medische peeling ook een mogelijkheid. Aangezien er veel verschillende peelings zijn, zal de huidtherapeut op basis van jouw pigmentvlekken en jouw wensen een peeling samenstellen. Zo krijg je een behandeling op maat die bij jou past!
Neem nu vrijblijvend contact op met Cosmetique Totale om een gratis afspraak te maken om te bespreken welke behandeling bij jou past!